Intersindical Valenciana tanca el seu VI Congrés

El VI Congrés de la Intersindical Valenciana, que s’ha celebrat durant el cap de setmana a Alboraia, s’ha tancat amb l’elecció dels nous òrgans de direcció – Secretariat Confederal, Comissió de Garanties i Comissió de Control Financer -, les resolucions, les salutacions de les organitzacions convidades.

Intersindical Valenciana tanca el seu VI Congrés
23 / 11 / 2021

El VI Congrés de la Intersindical Valenciana, que s’ha celebrat durant el cap de setmana a Alboraia, s’ha tancat amb l’elecció dels nous òrgans de direcció – Secretariat Confederal, Comissió de Garanties i Comissió de Control Financer -, les resolucions, les salutacions de les organitzacions convidades.

Les resolucions ha aprovat resolucions de suport al poble palestí, Banda Municipal de València, a la Associació Nacional de Dones Colombianes, de solidaritat amb Cuba, ILP de gratuïtat dels productes per període, solidaritat amb Sultana Khaya, suport a la vaga del personal temporal i interí del 30 de novembre, suport vaga indefinida de Bombers Forestals de la Generalitat Valenciana, suport a les activistes kurdes i el poble kurd, suport a la xarxa valenciana de l’aigua, recuperació dels estudis de medicina a la Universitat d’Alacant, per denunciat la inacció del govern davant del canvi climàtic, suport a la plantilla de Ford Almussafes,

El nou Secretariat Confederal estarà format per: Manel Álamo, Vicente Arrones, Marc Candela, Beatriu Cardona, Rubén Chaves Martín, Imma Coret, Salvador Garcia, Manolo García Algarra, José García Polo, M.Carmen Gil, Patri Giménez Babiloni, Jose V. Gómez Tarín, Paco González, José Maria Jacobo Baeza, Marco Antonio Llerena, Raquel Más, German Nando, Lola Navarro, Bruno Monserrat Piqué, Saturnina Olivares Orduño, Javier Olmos Perelló, Lídia Peris, Pau Pons, Ester Rincón, Emma Rodríguez, Pedro Rovira Clos, Clara Saborit, Alhaya Talavera i María Villar Gómez. Aquest ha obtingut el 93,85% dels vots de les persones convidades.

Al llarg del congrés s’han aprovat les ponències d’Organització, determinació d’àmbits i estatuts; Acció Sindical; Salut Laboral i Medi Ambient; Internacional i Dones, així com la Carta Financera. La majoria s’ha aprovat per unanimitat o per una gran majoria de vots de les persones congressistes.

En la ponència d’Organització s’ha destacat la necessitat de treballar per avançar en la cohesió, extensió i implantació de la Intersindical Valenciana. Per fer-ho, s’ha acordat treballar per enfortir i dinamitzar l’organització, els diferents òrgans i estructures sindicals i posar en marxa plans de formació per a les delegades i delegats i les persones afiliades que serviran per avançar en el procés d’emancipació de les treballadores i treballadors i del nostre país.

A més s’ha apostat per adequar les estructures sindicals a les necessitats de les treballadores i treballadors i aprofundir l’impuls de la territorialitat, la democràcia, la participació i la sobirania de les seccions sindicals, sindicats confederats, afiliació i treballadores i treballadors en el marc de la confederació, alhora que s’avance en construir, ara i en el futur, més Intersindical Valenciana.

Complementàriament, en la Ponència de Política Sindical que porta com a titol “Ara més Intersindical” s’ha acordat la necessitat de treballar per la cohesió i vertebració de la societat civil organitzada, envers la consecució d’una veritable transformació social cap a un model de relacions socials i laborals fonamentats en els principis d’igualtat, no-discriminació, solidaritat i justícia social i per aportar una major capacitat de mobilització i confrontació davant del pacte social que ha suposat una retrocés en els drets laborals. Per aconseguir-ho, el Sindicat aposta per créixer en tots els àmbits laborals, cohesionar, diversificar i guanyar pes en el món laboral i en el conjunt de la societat valenciana. En conseqüència, es treballarà potenciar els espais unitaris per construir un moviment social i popular que siga el motor de la millora de vida de les valencianes i valencians, la transformació social i l’avanç en l’autogovern de país.

A més, en la ponència aprovada, es considera que en la situació actual, generada per les seqüeles de la crisi de 2008 i la sindèmia que patim, cal configurar un nou model de relacions laborals; assumir la perspectiva de gènere de manera sistèmica i transversal; dissenyar un nou sistema de protecció i apoderament social; potenciar els serveis públics; construir un nou model productiu; reformar el sistema fiscal i financer i acabar amb l’espoli fiscal; avançar cap a la sostenibilitat i la defensa del medi ambient i redefinir el concepte d’Estat. A més, aquests eixos es concreten en tot un paquet de reivindicacions i propostes per millorar les condicions laborals i econòmiques de les treballadores i treballadors siga quina siga la seua situació administrativa.

En la ponència de Salut Laboral i Medi Ambient aprovada es marquen com objectius irrenunciables: millorar les condicions de treball, eliminar els riscos, acabar amb la sinistralitat laboral i les malalties professionals. Per al congrés, la salut és un dret fonamental, per la qual cosa es treballarà treballant per garantir-la als centres de treball. És per això que cal que siga transversal i una prioritat per a l’acció sindical i al treball de les delegades i delegats sindicals en les empreses i administracions.

En la ponència s’ha destacat la necessitat per a la classe treballadora, tant per la influència que aquest té en el desenvolupament i comportament de les persones –en tots els éssers vius– com perquè d’ell obtenim la matèria primera que necessitem i utilitzem per a viure. En eixe sentit, s’han marcat com objectius: la defensa del medi ambient i l’adopció de mesures que impedisquen la seua degradació, contaminació i col·lapse. Per a aconseguir-los es treballarà al costat de grups socials medi ambientalistes, ecologistes, fomentant la cooperació, perquè units som més forts, per a garantir un futur saludable i sostenible.

Per a la Intersindical Valenciana, la crisi ambiental en la que ens trobem, fruit d’un sistema capitalista i de polítiques neoliberals depredadores en un món globalitzat, posa en perill la nostra societat i la nostra supervivència. Per això, en el congrés s’ha acordat assumir compromisos i responsabilitats i reclamar polítiques i actuacions reals davant la declarada situació d’emergència climàtica al País Valencià.

En la ponència d’Intersindical Dones, a més d’analitzar la situació de les dones al món laboral valencià, s’han acordat els eixos de treball per al futur que es concreten en: lluitar contra la bretxa salarial; trencar el sostre de vidre; eliminar el sòl enganxós; fomentar la corresponsabilitat, que va més enllà de la mera conciliació; donar suport als col·lectius de dones precàries; intensificar el treball de l’Àrea de Dones i apostar pel feminisme com a pilar fonamental de l’organització i de l’alliberament de la classe treballadora.

En la ponència de Política Internacional s’ha destacat la necessitat d’impulsar el treball internacionalista, als àmbits sindicals i socials, que serveix per coordinar les respostes a les polítiques neoliberals, establir una xarxa de suport mutu i generar alternatives per avançar en el procés d’alliberament social dels pobles del món. En conseqüència es continuarà treballant per estretir les nostres relacions internacionals amb els sindicats i organitzacions dels diferents estats, amb especial atenció als països d’Europa, la Mediterrània i Amèrica Llatina i el Càrib i amb aquells que pertanyen a nacions sense estat o pateixen processos de colonització o d’agressió imperialista com són: Sàhara, Palestina, Kusdistan, Cuba, Colòmbia…
L’informe del Secretariat Confederal hi va ser aprovat en la sessió inaugural per unanimitat. En aquesta van participar En aquest acte van intervindre l’Alcalde d’Alboraia, Miguel Chavarría; el Vicepresident segon del Consell i Conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Hèctor Illueca; el Conseller Hisenda i Model Econòmic; Vicent Soler; el Conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball; Rafa Climent; la Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica; Rosa Pérez Garijo i el Delegat sahrauí a València, Habibulah Mohamed. A més, entre les organitzacions convidades estaven sindicats de classe d’arreu de l’estat espanyol, França, Portugal, Itàlia, Suïssa, Colòmbia, Turquía i Sàhara Occidental; els partits polítics PSPV-PSOE, Més Compromís, Iniciativa del Poble Valencià, Verds-Equo, Podem, Esquerra Unida del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià i PCPE, així com nombroses entitats socials i plataformes valencianes.

Divendres 19 de novembre, prèviament al Congrés, va tindre lloc una Conferència Sindical Internacional amb la participació de una trentena d’organitzacions sindicals i plataformes laborals de diversos territoris de l’estat i del món que han analitzar el paper del moviment sindical en aquesta cojuntura social i econòmica. Aquestes organitzacions també han participat en les sessions del congrés. En el congrés també hi ha estat present el representant del moviment kurd a l’estat espanyol, Faruk Doru, i el portaveu estatal de la COESPE, Ramon Franquesa.

Finalment, el Congrés rendeix un homenatge a Vicent Maurí, portaveu de la Intersindical Valenciana, durant molt anys, que ha deixat les seues responsabilitats en aquest congrés.